
موقعی که کامپیوتر رومیزی شما به اصطلاح بالا میاد ، قبل از ورود به سیستم یک یا دو تا بوق به نشونه ی سلامت سیستم می زنه و اگه سیستم ایراد داشته باشه بسته به نوع ایراد ، بوق های مختلفی رو می شنوید . اما تا به حال فکر کردید که این صدای بوق از کجا در میاد ؟ از قطعه ای به نام Buzzer .
تلفظ صحیح بازر Buzzer
هر چند که تو بازار کامپیوتر و الکترونیک ، اگه بری تو یه مغازه و تلفظ صحیح یه قطعه رو بگی بهت می خندن و فکر می کنن تازه کاری اما خب من واسه اون دسته از افرادی که به دونستن تلفظ صحیح قطعات سخت افزاری اهمیت میدن میگم که کلمه Buzzer از Buzz گرفته شده . کلمه Buzz به معنی صدای کوتاه و پیوسته ویز ویز کردن هست مثل صدای پشه یا زنبور . حالا Buzzer یعنی چیزی که ویز ویز میکنه یا اون صدا رو از خودش درمیاره . تلفظ صحیح Buzz به صورت [ bʌz ] ” باز ” هست و Buzzer هم به صورت [ bʌzə ] ” بازر ” هست .
متاسفانه ، بوزر ، بیزر و بزر هم میگن که درست نیست .
بازر Buzzer چیست ؟
بازر یه قطعه کوچیک الکترونیکی هست که انرژی الکتریکی رو به صدا تبدیل می کنه . یه چیز تو مایه های میکروفن اما با فرکانس مشخص و تعیین شده که باعث ایجاد صدای مخصوص به خودش میشه . دو تا پین داره یکی مثبت و یکی هم منفی . ولتاژ اعمالی به بازر باید DC باشه . از 1.2 ولت تا 30 ولت بسته به نوع بازر می تونه متغیر باشه . احتمال خیلی زیاد ، بازر رو روی مادربورد کامپیوتر دیده باشید .
قطعات داخلی بازر Buzzer
اگه موفق به باز کردن یکی از این بازر ها بشید می تونید قطعات داخلی بازر رو ببینید . ما این کار رو کردیم . خیلی جالبه ، کلا 3 یا 4 تا قطعه الکترونیکی داره . دو تا قطعه پسیو Passive ( مقاومت و سلف ) و یه قطعه اکتیو Active ( ترانزیستور ) .
این قطعات توسط سه تا سیم به دیسک فلزی و پیزوسرامیک وصل شدن . 2 تا سیم به پیزوسرامیک و یه سیم هم به دیسک فلزی . حالا طرز کار رو در ادامه میگم .
بازر Buzzer چگونه کار می کند ؟
می دونید که بازر Buzzer با ولتاژ DC کار میکنه . مثلا ولتاژ 6 ولت ، 12 ولت یا 24 ولت ( بستگی به نوع بازر Buzzer داره ) . وقتی ولتاژ DC از طریق پین های ورودی اعمال میشه ، توسط مقاومت و ترانزیستور که باهم تشکیل نوسانساز رو دادن به موج AC تبدیل میشن و دامنه این موج از طریق سلف ( سیم پیچ ) تقویت میشه و به پیزوسرامیک میره و به ارتعاش درمیاد و صدا ایجاد میشه . در ضمن لازمه بگم که نوسانی که اینجا هست مثل نوسان سلف یا خازن نیست ، این نوسان از روشن و خاموش شدن متوالی ترانزیستور بوجود میاد .
دقیق تر اینجوری میشه :
وقتی ولتاژ DC اعمال میشه ، ترانزیستور روشن میشه و ولتاژ از طریق سیم پیچ ، به کانکتور بزرگ پیزوسرامیک میره ، از اون طرف کانکتور داخلی ( کوچیک ) پیزوسرامیک باعث زمین شدن بیس ترانزیستور میشه و ترانزیستور خاموش میشه . وقتی ترانزیستور خاموش بشه ، ولتاژ پیزوسرامیک هم قطع میشه و بیس ترانزیستور دوباره از زمین در میاد و ترانزیستور مجدد روشن میشه ، این چرخه همچنان ادامه داره . با این کار ، سیگنال نوسانی برای راه اندازی پیزوسرامیک تولید میشه ( از روشن و خاموش شدن پی در پی ترانزیستور ) .
سیگنال موجود در کلکتور توسط سیم پیچ تقویت میشه و به پیزوسرامیک اعمال میشه و به این شکل ، انرژی لازم برای ارتعاش پیزوسرامیک و نهایتا تولید صدا فراهم میشه . اون کانکتور کوچیک پیزوسرامیک نقش فیدبک رو ایفا می کنه که نوسان به هم نریزه .
راه اندازی و استفاده از بازر
برای استفاده از بازر و تولید صدا از آن کافی است به پایه های آن ولتاژ تاده شود . ابتدا به مثبت و منفی بودن پایه دقت کنید و سپس آن را به منبع تغذیه یا باطری وصل کنید تا تولید صدا نماید
مطلب خوبی بود استفاده کردم